Op woensdag 13 september 2023 heeft Jan Timmers een lezing gegeven met de titel ‘De ontwikkeling van de boerderij in oostelijk Brabant‘. De lezing vond plaats in Café de Koekoek aan de Dorpstraat te Lieshout.

Over de lezing:

Oude boerderijen beginnen schaars te worden. Veel oude boerderijen hebben geen agrarische functie meer en zijn verbouwd tot woonhuis. Toch blijven we ze gelukkig vaak herkennen als boerderij. Het is een gebouw, waarin woning en stal en soms ook een schuur gecombineerd waren onder één dak. Brabant staat bekend om zijn langgevelboerderijen. Dat type is tamelijk recent in de ontwikkeling van de boerderij. Voordat de langgevelboerderij zijn intrede deed bestonden er andere vormen en typen. In de lezing wordt ingegaan op de ontwikkeling van de boerderij in oostelijk Brabant. Vooral de laatste jaren is er veel bekend geworden over de constructie, maar ook over de ouderdom van de oudste boerderijen en die gaat verder terug dan we dachten. We beginnen in de middeleeuwen en zullen de ontwikkeling verder volgen. Het gaat over hallenhuizen, hoekgevelboerderijen, kortgevels, krukhuizen en dwarshuizen. Ook na de introductie van de langgevelboerderij blijven er ontwikkelingen en ontstaan er weer allerlei varianten. En met de ontginning van de heide en het peelgebied introduceerden de ontginners ook nog soorten boerderijen vanuit andere delen van Nederland. We kijken door een historische bril naar de ontwikkeling van boerderijen. We gaan in op de constructie en de bouwvorm en op de rijke bouwgeschiedenis die sommige boerderijen blijken te hebben. Soms levert dat verrassende gezichtspunten op en gaan we anders kijken naar de gebouwde omgeving toen en nu.

Over de schrijver:

Jan Timmers is al veel jaren actief op het gebied van lokale geschiedenis, archeologie en historische geografie, waarover hij regelmatig publiceert. De ontwikkeling van de boerderij is één van zijn favoriete onderwerpen. Op verzoek van de Stichting De Brabantse Boerderij schreef hij het historisch deel van het boek “Historische boerderijen van Peelland tot Land van Cuijk; handreikingen voor het behoud van het ruraal erfgoed”. Ook leverde hij een belangrijke bijdrage aan het boek ’t Goet te Arle over Nederlands oudste boerderij in Best en aan Het steenen huijs met gebinte, stal ende schuren over boerderijen in de gemeente Boxtel. Jan Timmers was tevens redacteur van de Nieuwsbrief van stichting De Brabantse Boerderij.

Website: www.jantimmerscultuurhistorie.nl

Gepubliceerd: 23 april 2023 | leestijd: 2 minuten